Το κούρεμα των προβάτων βγαλμένο μέσα από την παραδοσιακή ελληνική κτηνοτροφία.

Η έναρξη του καλοκαιριού για τον κτηνοτροφικό κόσμο έρχεται με το κούρεμα των προβάτων. Η κούρα γίνεται σε όλα τα κοπάδια ώστε να απαλλάξει το ζώο από το μαλλί στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και να του προσφέρει ευζωία. Επιπλέον επιφέρει επιπλέον εισόδημα στον παραγωγό από την πώληση του μαλλιού.


Ακολουθεί βίντεο απο την διαδικασία κουρέματος ενός προβάτου.


Ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε.

Μετά από διεργασίες μηνών δημιουργήθηκε η ομάδα παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος του αγροτικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Καρυάς Ολύμπου,η οποία έλαβε επίσημη αναγνώριση τον Ιούλιο του 2018. 23 παραγωγοί κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στην γεωγραφική περιφέρεια της κοινότητας Καρυάς του δήμου Ελασσόνας, με δύναμη 4500 αιγοπροβάτων, οργανώθηκαν σε ομάδα παραγωγών, πετυχαίνοντας καλύτερη προώθηση του προϊόντος και ευνοϊκότερες τιμές στην αγορά ζωοτροφών, έχοντας ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης που οδήγησε σε αύξηση του παραγωμενου προϊόντος. Ενδεικτικά μέσα σε ένα χρόνο είχαμε αύξηση κατά 15% στο τονάζ του γάλακτος. Η ομάδα παραγωγών λειτουργεί με μικρά και σταθερά βήματα κάθε χρόνο που θα αποφέρουν καλύτερη λειτουργία και κέρδος στα μέλη της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε νέες εγγραφές μελών και έτσι η ομάδα αριθμεί πλέον 28 μέλη που αντιστοιχεί στο σύνολο των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος που εκτείνονται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της κοινότητας Καρυάς.

Η ομάδα παραγωγών εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα στο ΜΕΤΡΟ 9 ΣΎΣΤΑΣΗ ΟΜΆΔΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΏΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ. Η ένταξη στο πρόγραμμα έχει βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό την λειτουργία της ομάδας παραγωγών καθώς καλύπτονται εξολοκλήρου τα έξοδα λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει επιπλέον τους παραγωγούς. Στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της ομάδας τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώς έχει συμβάλει σε μέγιστο βαθμό στην αύξηση της παραγωγής των μελών.


Έναρξη της νέας κτηνοτροφικής χρονιάς.

Περίοδος εγρήγορσης για τους κτηνοτρόφους, καθώς έχουμε έναρξη της νέας χρονιάς,που αρχίζει με την περίοδο τοκετού των προβάτων. Θα είναι ένα, δύο, τρία ακόμη και τέσσερα αρνάκια που θα φέρουν οι προβατίνες στη ζωή και με μέριμνα των κτηνοτρόφων τα νεογέννητα αρνάκια θα πάρουν το πρωτόγαλα από τον μαστό της προβατίνας, μια διαδικασία αρκετά δύσκολη που θέλει λεπτούς χειρισμούς από τους κτηνοτρόφους. Τα νεαρά αρνάκια τρέφονται αποκλειστικά με γάλα μέχρι και την δέκατη ημέρα περίπου και στην συνέχεια λαμβάνουν γάλα και συμπληρωματικά ειδικό φύραμα μαζι με άχυρο και τριφυλλι ως και την τεσσαρακοστή περίπου ημέρα που πωλούνται για κρέας στους εμπόρους κρέατος. Τα νεαρά αρνάκια που προορίζονται για ζωή και αντικατάσταση του κοπαδιού θηλάζουν στις μητέρες τους μέχρι την εξηκοστή ημέρα που αποκόπτονται από τις προβατίνες. Μετά από την περίοδο αυτήν ξεκινάει η άμελξη των προβάτων σε καθημερινή βάση, δύο φορές την ημέρα με την συγκομιδή του γάλακτος σε υδρόψυκτες παγολεκάνες, ακολουθεί η περισυλλογή του γάλακτος από βυτίο που το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας που παράγεται εκλεκτής ποιότητας φέτα.


Συνεχίζεται η συνεργασία με την εταιρεία ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε.

Συμφωνία για την πώληση αιγοπρόβειου γάλακτος έκλεισε η ομάδα παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καρυάς Ολύμπου.

Συγκεκριμένα η ομάδα παραγωγών ήρθε σε συμφωνία με την γαλακτοβιομηχανία ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα παραλάβει το γάλα από την ομάδα παραγωγών καθώς υπογράφηκαν τα σχετικά συμφωνητικά που προβλέπουν πώληση 1200 τόνων γάλακτος από τον συνεταιρισμό στην εταιρεία, η οποία με δική της ευθύνη θα συλλέγει το γάλα από τις μονάδες των παραγωγών, μελών.

Η τιμή πώλησης για το πρόβειο γάλα έχει συμφωνηθεί στα 0,98 λεπτά και για το γίδινο γάλα στα 0,63 λεπτά. Πρόκειται για μια αρκετά συμφέρουσα συμφωνία καθώς έχουμε άνοδο της τιμής κατά 0,09€ σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 0,89 λεπτά. Η συμφωνία προβλέπει και μια γενναία προκαταβολή από την πλευρά της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών κ. Μανίκας Διονύσης χαιρετίζει με ικανοποίηση την συμφωνία πώλησης του γάλακτος.


Συμμετοχή στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας

Στις προσπάθειες μας για ανάπτυξη και βελτίωση των προϊόντων και των εγκαταστάσεων μας τον Ιούνιο του 2019 ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας που γίνεται σε σύπραξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αργροτικής Ανάπτυξης.

Με τους πόρους αλλά και την καθοδήγηση που θα λάβουμε μέσω του προγράμματος θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε περεταίρω την ποιότητα του αιγοπρόβειου γάλατος μας καθώς επίσης και να αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις μας ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερες παραγωγές με πιο σύγχρονο τρόπο.


Ίδρυση της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος

Η Ομάδα Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος αποτελεί μέρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2018.

Η Ομάδα Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος αποτελείται απο 25 μέλη, που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Καρυάς Ολύμπου και έχουν σαν κύρια απασχόληση την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλατος.

Σκοπός της ομάδας παραγωγών είναι η αποτελεσματικότερη διάθεση των προϊόντων τους σε συνδιασμό με την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας.


Ίδρυση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καρυάς Ολύμπου

Στο αμύθητης ομορφιάς οροπέδιο της Καρυάς Ολύμπου με υψόμετρο περίπου 1.000μ. ενεργοί νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να συνεργαστούν και να ιδρύσουν τον Αγρο-κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Καρυάς Ολύμπου. Οι 30 παραγωγοί που αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη εκτρέφουν αιγοπρόβατα, αγελάδες ελευθέρας βοσκής και καλλιεργούν ζωοτροφές, πατάτες και το γνήσιο τσάι του Ολύμπου.

Οι στόχοι των ιδρυτικών μελών είναι η συλλογική διαπραγμάτευση των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και όλων των εισροών με τελικό σκοπό την παραγωγή επώνυμων προϊόντων Καρυάς Ολύμπου.

Φυσικά, οραματιστής, υποστηρικτής και τεχνικός σύμβουλος του νεοσύστατου Συνεταιρισμού είναι η «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.» και ο Πρόεδρός της Ντίνος Μπλιάτσιος.